Single Blog

  • Home
  • Nu kan rotter bekæmpes uden gift
25 okt

Nu kan rotter bekæmpes uden gift

Ny teknologi giver bedre mulighed for at tage livet af den sejlivede gnaver uden at bringe miljøet i fare.
Der er travlhed på den store gård lidt syd for Ringkøbing; høsten er overstået, men arbejdet i marken er ikke slut af den grund.

Mogens Gade er også i sving. Han er i fuld gang med at kontrollere de 31 rottekasser, han har stillet op rundt om på gården.
De fleste kender de galvaniserede kasser med hullet i; de står mange steder. De fleste forestiller sig også, at der er altid er rottegift i kasserne.
Det er der ikke, siger Mogens Gade.

»En ny miljølov begrænser brugen af rottegift. Vi må først bruge gift, når der er konstateret rotter på en ejendom, og i så fald skal vi begynde med den lavest tænkelige dosis,« siger han.

Detektor-blok
Men hvad er der så i kasserne?

»En detektorblok, der består af voks, korn og andet rotter godt kan lide. Når jeg kigger ned i kassen, kan jeg se, om der har været gnavere i blokken, og om det er mus eller rotter,« siger Mogens Gade.

Han tjekker løbende alle kasserne for at finde et mønster i rotternes færden, og når der er konstateret, at der er rotter til stede, kan han begynde at lægge gift ud, og giften skal fjernes igen, når bekæmpelsen er overstået.

Men da han altså er nødt til at starte med små giftdoser, og stadig flere rotter desuden bliver resistente over for rottegift, er han netop begyndt at bruge et mere miljøvenligt og betydeligt mere probat middel:

Rotten skydes
»Jeg har købt nogle Goodnature-fælder,« fortæller han.

Disse fælder er mekaniske, og bruger ikke gift. I stedet lokkes rotten ind i fælden af en læggerbidsken, der mest af alt lugter som karamel, og når den begynde at guffe i sig, smækker fælden:
En kulsyrepatron udløser et stempel, som øjeblikkeligt og humant tager livet af gnaveren; en tæller registrerer, at fælden er aktiveret.

»Rotten – eller musen – falder ud af fælden, og bliver samlet op og spist af rovdyr; det betyder, at den ikke skal være under opsyn eller bemandet,« siger Mogens Gade.
Goodnature-fælderne bruges sammen med de traditionelle rottekasser, så man på den måde kan få en her-og-nu-effekt af rottebekæmpelsen.

Kilde: Dagbladet Skjern

Kontakt os