Single Blog

  • Home
  • Læger advarer: Flere danskere smittet af farlig sygdom fra rotter
06 mar

Læger advarer: Flere danskere smittet af farlig sygdom fra rotter

På trods af ihærdige indsatser for at begrænse rotternes færden, er der flere af dem i Danmarks byer end nogensinde før. Selvom rotterne er ulækre og generende nok i sig selv, kan de også bringe sygdomme med sig.

For når rotterne løber rundt i kloakker, kælderrum, vandløb eller andre steder og spreder deres urin, kan mennesker risikere at blive smittet med bakteriesygdommen “leptospirose”, som rekordmange danskere har været indlagt for i år, skriver DR.

Sygdommen er egentlig meget sjælden, og i mange år har vi her i Danmark kun haft 10 tilfælde hvert år. Men i 2016-2017 var antallet af sygdomsramte fordoblet i forhold til tidligere år, og hele 22 danskere fik konstateret “rottesyge”.

Sygdommen viser sig først ved influenza-lignende symptomer, men den kan være fatal, hvis den ikke behandles.

I første omgang oplever den smittede symptomer som feber, hovedpine og ondt i leddene, hvilket kan behandles med antibiotika. Men ifølge Lars Østergaard, professor og ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, er de følgende faser langt mere alvorlige:

– I sjældne tilfælde kan den give organskader, man kan få skader på lever og nyre og lunger, og blodet kan holde op med at størkne, så man forbløder. Og i værste tilfælde kan man dø af sygdommen, siger han til DR.

Han understreger dog, at sygdommen er meget sjælden, men at man skal være opmærksom på, at den findes.

Det er typisk kloakarbejdere, der bliver ramt af sygdommen, men eftersom der er kommet flere rotter i de danske byer, stiger risikoen for at blive ramt af sygdommen efter kontakt med vand.

Det oplevede en gruppe deltagere til løbet Swim Run i Randers i efteråret, hver hele fem af deltagerne blev smittet med sygdommen. En af de smittede var Gert Schmidt fra Ry, og til DRfortæller han, at han aldrig har været så syg før.

– Jeg har haft influenza før og lungebetændelse, men jeg har aldrig haft det så dårligt før. Det var alvorligt skidt, siger han og fortsætter: Det var som en rigtig kraftig influenza med ledsmerter, hovedpine, opkast, tynd mave, feber og ingen appetit. Jeg var overbevist om, at det var influenza, jeg havde fået. Jeg havde overhovedet ikke skænket det en tanke, at det kunne være opstået ved det løb, siger han til DR.

Med en antibiotikabehandling kan sygdommen hurtigt slås ned og i ni ud af ti tilfælde oplever smittede patienter kun den milde del af sygdommen.

Kontakt os